Πέμπτη, 20 Νοεμβρίου 2008

Προσοχή στα κινητα


«Τρίγωνο των Βερμούδων» στη... λεωφόρο Κηφισίας! Ένα μυστηριώδες φαινόμενο νέκρωσης ηλεκτρονικών συστημάτων από κινητά τηλέφωνα μέχρι abs αυτοκινήτων, στο ύψος της ανισόπεδης διάβασης στα Σίδερα Χαλανδρίου, τράβηξε την προσοχή της ΕΥΠ. Η έρευνα που έκαναν πράκτορές της απλώς επιβεβαίωσε αυτό που μήνες τώρα υποψιάζονταν – αλλά, για να μην τρελαθούμε, κάθε νοήμων άνθρωπος σ’ αυτή τη χώρα γνωρίζει ή, τουλάχιστον, υποψιάζεται εδώ και πολλά χρόνια: η υπηρεσία της Κατεχάκη δεν είναι η μόνη που μπορεί να παρακολουθεί τηλέφωνα με συστήματα υψηλής τεχνολογίας.

…Και κάποιοι άλλοι έχουν αυτή τη δυνατότητα και, απ’ ό,τι όλοι μπορούμε να αντιληφθούμε, την εφαρμόζουν!

Ανώτερα στελέχη της ΕΥΠ, αλλά και αρμόδιες διευθύνσεις πληροφοριών των Γενικών Επιτελείων του Πενταγώνου, είχαν εδώ και περίπου έναν χρόνο πληροφορίες σχετικές με τις δυνατότητες υποκλοπών κινητών τηλεφώνων από «τουλάχιστον τρεις» μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους! Σύμφωνα με πηγές της ΕΥΠ και του υπουργείου Άμυνας, «η πολιτική ηγεσία των αρμόδιων υπουργείων είναι ενημερωμένη για τις δυνατότητες υποκλοπών από ιδιώτες, αλλά μέχρι στιγμής δεν έχει δοθεί καμία εντολή αντιμετώπισης της απειλής»!

Το θέμα είναι ότι, αν πράγματι υπάρχει τέτοια τεχνολογία σε χέρια ιδιωτών, αυτό σημαίνει ότι καμιά τηλεφωνική συνδιάλεξη οποιουδήποτε από εμάς, αλλά και κυβερνητικού στελέχους ή ακόμη και του πρωθυπουργού, δεν μπορεί να χαρακτηριστεί ασφαλής.

Το γεγονός που τράβηξε την προσοχή των σαϊνιών της ΕΥΠ και επιβεβαίωσε τις υποψίες τους ήταν ότι αναφερόταν πολύ συχνά πως στα Σίδερα Χαλανδρίου, για τουλάχιστον 10 λεπτά, νέκρωναν κινητά τηλέφωνα. Κι αυτό ήταν το λιγότερο. Αναφέρονταν πολλές συγκρούσεις οχημάτων, οι οδηγοί των οποίων παραπονούνταν ότι «δεν έπιασαν τα φρένα του αυτοκινήτου».

Κλιμάκιο της ΕΥΠ με ειδικό εξοπλισμό επισκέφτηκε την περιοχή αρκετές φορές καταλήγοντας στο συμπέρασμα ότι το ηλεκτρονικό μπλακ άουτ προκαλείται από την ενεργοποίηση κάποιου πανίσχυρου πομπού. Ουσιαστικές έρευνες για τον εντοπισμό του δεν έχουν καν αρχίσει, αφού δεν έχει δοθεί το πράσινο φως από ψηλά, πιθανότατα επειδή όλοι φοβούνται πού – και κυρίως σε ποιους – θα οδηγήσουν αυτές οι έρευνες!

Μιλάμε για νέα κόλπα

Η αλήθεια είναι ότι η τεχνολογία που έχει πλέον εισαχθεί στην υποκλοπή συνδιαλέξεων από κινητά τηλέφωνα κάνει την επιχείρηση υποκλοπής που είχε στηθεί στο δίκτυο της Vodafone να μοιάζει τουλάχιστον παρωχημένη. Τώρα, όπως υποστηρίζουν από την ΕΥΠ, υπάρχει λογισμικό υποκλοπών μέσω SMS (!) το οποίο στέλνεται απ’ ευθείας στο τηλέφωνο του χρήστη, προγράμματα ταυτοποίησης της φωνής τα οποία στη συνέχεια συνδέονται με άλλα προγράμματα ανάλυσης της συνδιάλεξης μέσω λέξεων - κλειδιών και πολλά άλλα.

Γι’ αυτή τη μέθοδο οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι «κάποτε μόνο οι αμερικάνοι και οι ρώσοι είχαν τέτοιες δυνατότητες. Τώρα μπορεί να τις έχει όποιος διαθέτει τα λεφτά για να πληρώσει». Σύμφωνα με όσα λένε πηγές της ΕΥΠ, με τις νέες τεχνολογίες δεν αρκεί πια η αλλαγή της κάρτας του κινητού με κάρτα καρτοκινητής για να μπορεί κάποιος να μιλάει με σχετική ασφάλεια στο τηλέφωνο. Κι αυτό διότι, όπως λένε, πλέον δεν χρειάζεται να παρακολουθείται το τηλεφωνικό νούμερο, αλλά η ίδια η συσκευή.

Εδώ μπαίνει ένα άλλο θέμα. Για να γίνει αυτό σημαίνει ότι κάποιοι έχουν πρόσβαση στα αρχεία μεγάλων εταιρειών πώλησης κινητών, μέσω των οποίων εντοπίζουν τους σειριακούς αριθμούς των τηλεφώνων που αναγράφονται στα τιμολόγια πώλησης!

Όσο κι αν μοιάζουν απίστευτα τρομακτικά όλα αυτά, όσοι γνωρίζουν σπεύδουν να επισημάνουν ότι «είναι πέρα για πέρα αληθινά. Απλώς οι εταιρείες κινητής τηλεφωνίας υπακούοντας στις οδηγίες των αμερικάνικων υπηρεσιών ασφαλείας και προκειμένου να καταστεί αποτελεσματικότερη η παρακολούθηση υπόπτων – σύμφωνα με τους αμερικάνους – ανέπτυξαν λογισμικά “κομμένα και ραμμένα” στα μέτρα όσων έχουν τη δυνατότητα να εκμεταλλευτούν αυτή την τεχνολογία».

Κι απ’ ό,τι φαίνεται στο παιχνίδι των υποκλοπών δεν έχουμε να φοβηθούμε μόνο τις μυστικές υπηρεσίες, αλλά και – πόσους και ποιους άραγε; – μεγαλοεπιχειρηματίες. Αν τώρα αποδειχθεί ότι τα τροχαία της Δέσποινας Βανδή και της Δήμητρας Λιάνη οφείλονται σε «κοριό», προβλέπουμε μεγάλες πιένες στους τηλεμεσημεράδες...

(Ποντίκι, 9.10.2008)

Δεν υπάρχουν σχόλια: